- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 259 wyświetleń
Składniki:
- 800 g ryby (np. mitaja)
- przyprawa do ryby
- 0,5 szklanki mąki
- 5 łyżek oliwy
- 2 cebule
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 100 g żółtego sera
- 50 ml mleka
- 3 łyżki masła
- pieprz
- koperek
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotuj na sypko.
- Rybę umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Oprósz mąką i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Cebulę drobno posiekaj i usmaż na tym samym tłuszczu.
- W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno: kaszę, rybę, cebulę i posyp startym serem.
- Całość polej roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem i zapiekaj w piekarniku przez ok. 15 minut.
- Danie przybierz posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Wskazówki:
- rybę przed smażeniem możesz dodatkowo skropić cytryną (w celu zniwelowania zapachu ryby i dodania odrobiny świeżego smaku).
Żródło przepisu:
Mniam